Tilaa arviokäynti

Vinkkejä asunnon ostoa harkitsevalle

Posted on 18.02.19 in Kiinteistövälitys Asuntojen hinnat Asuntolainat Asunnon osto
  • 0

Asunnon osto on merkittävä tapahtuma. Oman kodin hankinta on iso asia — Yksi elämän suurimmista päätöksistä. Päätöksen tärkeyttä korostaa laaja lainsäädännön viidakko. Asunnon oston ei kuitenkaan tarvitse olla pelottava asia, sillä me asuntokaupan ammattilaiset luotsaamme turvallisesti ohi karikkojen: välittäjä valvoo lain nojalla asuntokaupassa myyjän lisäksi myös ostajan etua. 

Aloita neuvottelemalla asuntolaina 

Tulevan asunnonomistajan kannattaa selvittää yhdessä pankin kanssa, minkä kokoista asuntolainaa hänen olisi turvallista maksaa. Kun hintahaarukka on tiedossa, kannattaa aloittaa sopivan kodin etsiminen Etuoven ja Oikotien asuntoportaaleista. Voit myös ottaa yhteyttä välitysliikkeisiin ja kertoa millaista asuntoa etsit. Välittäjät voivat lisätä sinut luvallasi asiakasrekisteriinsä ja ottaa yhteyttä, kun kriteereihisi sopiva asunto tulee myyntiin.

Mikäli etsit jotain erikoisempaa kohdetta, voit tehdä myös ostotoimeksiannon välitysliikkeen kanssa. Se tarkoittaa sitä, että välittäjä etsii varta vasten kriteereihisi hyvin sopivan asunnon ja sinä ostajana maksat välityspalkkion kun sopiva koti löytyy. 

Mitkä ovat tärkeimmät kriteerisi?

Unelmakodin kriteerejä on paljon ja ne myös vaihtelevat: Toiset haluavat suuren pihan, toiset eivät välitä nurmikonleikkuusta. Jotkut haluavat harraste- tai pesutilat ja makuuhuoneet eri kerroksiin, joitakin väsyttää jo ajatuskin portaiden ravaamisesta. Kaikilla meillä on mielessämme unelma-asunto, jossa haluaisimme asua. Toisinaan unelma on mahdollista saavuttaa, mutta joskus toivelistan karsiminen on välttämätöntä.

Erityisesti ensiasunnon ostajat rakentavat unelmansa vähitellen. Se on luonnollista. Onneksi asuntoja on lukemattomia erilaisia, joten jokainen varmasti löytää oman, sen hetkiseen maksukykyynsä ja elämäntilanteensa suhteutetun unelma-asuntonsa. Määrittele muutama kriteeri, joista et halua tinkiä ja valmistaudu olemaan joustava vähemmän tärkeissä asioissa.

Kiinnitä huomiosi oleelliseen

Asunnon ostossa huomio kannattaa kiinnittää asunnon huonejärjestykseen ja kuntoon, ei nykyisen asukkaan sisustusmakuun. Usein välittäjät kuulevat asiakkaan miettivän asunnon ostamatta jättämistä, koska asunnossa on väärä tunnelma: se on sisustettu erilaiselle ihmiselle. On hyvä pitää mielessä, että lähes jokaisessa asunnossa on pieniä korjaustarpeita, kuten seinien maalaamista tai lattian hiomista. On eri asia ostaa sitten isompi remonttikohde, jossa voi olla vaikka asunnon kalleimmat huoneet – keittiö ja kylpyhuone – remontoinnin tarpeessa. Tämäkään ei välttämättä ole huono tilanne, koska silloin uusi asukas saa remontoida tilat oman makunsa mukaan. 

Osakehuoneistoissa huomiota kannattaa ehdottomasti kiinnittää myös taloyhtiön tietoihin. Etenkin jo tehdyt ja tiedossa olevat remontit sekä yhtiövastikkeen määrä ovat asioita, joihin perehtyminen kannattaa. 

Asunnon oston voi toki tehdä myös sijoitusmielessä, mutta se onkin jo toinen tarina...  

 

Katso myynnissä olevat kohteemme

 

Seuraa meitä:

OLETKO MYYMÄSSÄ ASUNTOA?

Pyydä meiltä arviokäynti!

Meiltä Vivasta saat huippumyyjän, joka keskittyy täysillä siihen, että asuntosi menee kaupaksi parhaaseen mahdolliseen hintaan. Olemme tehneet Uudellamaalla asuntokauppaa yli 20 vuotta ja ansainneet tuhansien asiakkaiden luottamuksen yksinkertaisella tavalla: meille tärkeintä on, että sinä olet työhömme tyytyväinen. Jätä tietosi, niin olemme sinuun yhteydessä!