Tilaa arviokäynti

Asunnon myynnin ajoitus

Posted on 23.02.20 in Asuntomarkkinat Asuntomarkkinat Asuntomyynti Asunnon myynti
  • 0

Vuodenajan merkitys asunnon myyntiin

Asuntokauppaan ja asunnon myynnin ajoitukseen liittyy muutamia usein kuultuja uskomuksia, kuten että pihalliset asunnot, eli rivitalot, paritalot, erillistalot ja omakotitalot tulisi myydä kun kevät on jo pitkällä ja pihat ovat kauneimmillaan, tai että kesällä ei kauppa käy. Lisäksi muun muassa joulun ja vuodenvaihteen aikaan liittyy erityispiirteitä. Tutustutaan asunnon myyntiin eri vuodenaikoina tässä tarkemmin.

Asunnon myynti kesällä

Asunnon myynti kesällä

Oletus siitä, että asuntokauppa ei kävisi kesällä liittynee kahteen tekijään, toisaalta siihen, että ennen kuin netti syrjäytti sanomalehdet tärkeimpänä asuntoilmoittelun kanavana, julkaistiin asuntoilmoituksia lomakuukausina merkittävästi muuta vuotta vähemmän ja toisaalta siihen, että useimmiten välittäjien lomat ajoittuvat muiden tapaan heinäkuuhun. Netistä tuli Viva LKV:n merkittävin asuntoilmoitusten julkaisukanava ohi lehti-ilmoitusten vain kymmenen vuotta sitten, vuonna 2007. Tätä ennen ei ollut taloudellisesti kannattavaa julkaista jokaisesta asunnosta jokaisena sunnuntaina kalliita lehti-ilmoituksia kesäkuukausina, kun liikkeellä olevien ostajienkin määrä romahti. Tuolloin oli järkevää ilmoittaa yksittäisestä asunnosta joka toinen viikonloppu tai harvemmin. Nykyään ostajat seuraavat mobiililaitteiltaan asuntoilmoituksia myös lomarannoilta ja kesämökeiltään, eikä lehtitilausten siirto tai tauot ole enää mikään tekijä. Asunnon hakuvahti kilauttaa kiinnostavan kohteen sähköpostiin oli ostaja missä päin maailmaa tahansa.

Viva LKV:n yksittäisen välittäjän loma ei koskaan vaikuta asiakkaittemme palvelemiseen vaan myytävälle asunnolle osoitetaan aina toinen lomanaikainen myyjä, jonka toimeksiannon saanut välittäjä perehdyttää kyseiseen myyntikohteeseen ja sen myyntivaltteihin. Palvelemme kaikkina kuukausina yhtä lailla, kun asiakkaamme ovat lomalla. Tämä on toisaalta merkityksellinen seikka asiakkaille, jotka miettivät myydäkö asunto itse vai välittäjän kautta: välittäjä myy asuntoasi aina, myös kun sinä olet lomalla. Tai tietenkin kun olet omassa työssäsi.

Tosiasia on, että kesällä asuntoa etsivillä on keskimäärin enemmän aikaa paneutua asunnon vaihtoon, kesäaikaan esittelyssä olevat asunnot saavat usein poikkeuksellisen suurta huomiota ostajilta. Myös se, että asuntoilmoituksia on muuta vuotta vähemmän vaikuttaa siihen, että kohdekohtainen ostajapotentiaali kasvaa. Seurauksena on ollut se, että jo useana vuotena heinäkuu on ollut yksi Viva LKV:n parhaista myyntikuukausista, siitäkin huolimatta että osa välittäjistämme on tällöin lomalla.

Asunnon myynti keväällä

Asunnon myynti keväällä

Usein kun keskustelee asuntonsa myyntiä harkitsevan kanssa kevättalvella on asunnon omistajan ajatus aloittaa myynti vasta myöhemmin keväällä kun piha on kauneimmillaan ja kukassaan. Tässä on totuuden siemen, tuleehan asunnoissa korostaa parhaimpia puolia ja moni muuttaa kerrostaloista pihalliseen asuntoon unelmana viettää aikaa ulkona, grillata ja laittaa puutarhaa. Yksi asia kuitenkin puhuu tätä ajoitusta vastaan, nimittäin kysynnän ja tarjonnan laki. Koska niin moni asunnon omistaja siirtää asunnon myynnin loppukevääseen muodostuu joillakin alueilla keväisin ylitarjontaa asunnoista. Toukokuu onkin tilastollisesti vuoden vilkkain asunnon myyntiinlaittokuukausi.

Liian myöhään kevääseen jätetty asunnon myynti jättää kuitenkin vähän aikaa ostajalle järjestää koulut, päiväkodit ja harrastukset syksyllä alkavaa syyslukukautta silmällä pitäen. Oikein ajoitettu myyntiinlaitto voi vaikuttaa merkittävästi toteutuneeseen myyntihintaan. Asunnon omistajan on siten suositeltavaa konsultoida alueensa tuntevaa välittäjää hyvissä ajoin ennen ”kevätsesongin” alkamista. Onko jo syksyllä asiasta käyty keskustelu välittäjäsi kanssa liian aikainen? Kun välittäjä tietää etukäteen kiinnostavan kohteen tulosta markkinoille, voi hän käydä keskusteluita potentiaalisten ostajien kanssa hyvän aikaa ennen myynnin aloittamista, eikä tällöin tarvitse aloitta tyhjältä pöydältä kun myynti aloitetaan.

Asunnon myynti syksyllä

Asunnon myynti syksyllä

Syksy on se aika vuodesta, jolloin kauppa käy parhaiten. Sesonki alkaa heti elokuussa, kun potentiaaliset ostajat ovat pääosin palanneet lomilta ja kuitenkaan myyjät eivät ole vielä ehtineet laittaa asuntojaan myyntiin, jolloin ostajien määrä asuntoa kohden on korkea. Siitä hyvä vire vain kiihtyy kuukausittain joulukuuhun asti myyntimäärien useimmiten kasvaessa kuukausi kuukaudelta. Syksyllä eniten asuntoja markkinoille tulee lokakuussa, mikä varmasti selittääkin korkeat kauppamäärät marraskuussa.

Asunnon myynti talvella

Asunnon myynti talvella

Kuten edellä on esitetty, syksyllä kauppamäärät ovat korkealla ja vire jatkuu yleensä kiihtyvänä aina vuoden loppuun saakk. Joulu on se, joka viimein hiljentää syyssesongin. Joulukuussakin kauppamäärät ovat kyllä korkeat. Joulukuun puolivälin jälkeen ostajien ja myyjien ajatukset kääntyvät jouluun, eikä monella syksyn aikana tähtäimenä ollut ”jouluksi kotiin” -ajatus ole enää ajankohtainen. Joulun jälkeen tulee taas hetki, jolloin monella ihmisellä on aikaa rauhoittua työ- ja joulukiireiltä ja perehtyä asuntotarjontaan. Ei olekaan ihme, että joulun jälkeisenä viikonloppuna tulee piikki asuntokyselyihin! Vuodenvaihde onkin taas hyvin kiireistä aikaa useimmille välittäjille.

Tammikuu on ilmeisesti useimmille jälleen kiireisempää arkea ja asuntokaupan kevätsesongin odottelua, koska silloin usein on asuntokaupassa hiljaisempi hetki. Toisaalta tämä voi muodostaa myös hyvän paikan iskeä asunnon myyntiinlaitto hetkeen, jolloin markkinassa on muutoin hiljaisempaa?

Ajoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja aloittaa keskustelu markkinatilanteesta hyvissä ajoin välittäjäsi kanssa, vaikka vaihdolle sopiva ajankohta odottaisikin vielä aikaansa; välittäjäsi keskustelee mielellään asuntokaupan tilasta ja myyntiajoista kanssasi, eikä se maksa mitään. Meille on myös arvokasta tuntea sinun tilanteesi ja hyvissä ajoin osata varautua uuden kiinnostavan asunnon tuloon markkinoille.

Hannu Valojärvi
KTM, LKV

 

Seuraa meitä:

OLETKO MYYMÄSSÄ ASUNTOA?

Pyydä meiltä arviokäynti!

Meiltä Vivasta saat huippumyyjän, joka keskittyy täysillä siihen, että asuntosi menee kaupaksi parhaaseen mahdolliseen hintaan. Olemme tehneet Uudellamaalla asuntokauppaa yli 20 vuotta ja ansainneet tuhansien asiakkaiden luottamuksen yksinkertaisella tavalla: meille tärkeintä on, että sinä olet työhömme tyytyväinen. Jätä tietosi, niin olemme sinuun yhteydessä!