Omakotitalon ostaminen poikkeaa asunto-osakkeen ostosta jonkin verran. Epäselvyyksien ja ikävien yllätysten välttämiseksi asuntokaupat kannattaa tehdä aina ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän välityksellä. Tällöin varmistat itsellesi välittäjän tarjoaman selonottovelvollisuuden, virhevastuun ja kuluttajansuojan. Tässä muutamia vinkkejä mitä omakotitalon ostoprosessissa kannattaa ottaa huomioon.
Omakotitalon osto: kunnon ja remontointitarpeen selvitys
Varsinkin vanhempien omakotitalojen kohdalla on tärkeää selvittää talon kunto ja mahdollisten remonttien tarve perusteellisesti. Useasti talon myyjä tai välittäjä onkin teettänyt jo valmiiksi talolle kuntotarkastuksen, josta selviää käytännössä kaikki oleellinen. Tarpeen tullen kuntotarkastuksen voi teettää myös ostaja. Myös mahdollinen kirjallinen talon huolto- ja korjaushistoria on kätevä tapa tutustua talon remonttihistoriaan. Epäkohdista jotka olisi voinut normaalitarkastuksessa huomioida ei voi enää jälkikäteen vaatia hyvitystä. Peruskorjaamattomien vanhojen talojen kohdalla kannattaa omaa budjettia miettiessä huomioida käytännössä välttämätön remontoinnin tarve jatkossa. Vanhempien omakotitalojen kohdalla varmin valinta onkin lähihistoriassa peruskorjattu tai –parannettu omakotitalo.
Omakotitalon osto: markkinointitiedot antavat selkeitä vihjeitä talon kunnosta
Asuntojen myynti-ilmoituksissa talon kunto arvioidaan erilaisilla arvoasteikoilla esimerkiksi kategorioita erinomainen/hyvä/tyydyttävä/välttävä/huono käyttäen. ”Hyvä” voi tarkoittaa käytännössä sitä, että omakotitalo on joko uusi tai ikäänsä nähden hyväkuntoinen ja välittömiä remontoinnintarpeita ei pitäisi ilmetä. Sekä ”Tyydyttävä” että ”Välttävä”-merkintöjen suhteen voi olettaa kyseessä olevan ikääntyneempi talo, jonka kohdalla on odotettavissa remontointia joko heti tai lähitulevaisuudessa. ”Huono” tarkoittaa usein käytännössä sitä, että omakotitalon osto edellyttää välitöntä saneerausta.
Omakotitalon osto: asiapapereiden tarkastus
Omakotitalon ostossa pitää huomioida myös että kaikki tarpeelliset asiapaperit ovat kunnossa ja ajan tasalla. Kiinteistönvälittäjää käytettäessä ostajan ei tarvitse tästä huolehtia, vaan välittäjä vastaa asiakirjojen oikeellisuudesta ja esittää ostajalle kaikki hänen tarvitsemansa ja lain velvoittamat dokumentit. Ostajan tulee perehtyä ainakin lainhuuto- ja rasitustodistuksiin, kiinteistörekisteriotteeseen, tonttikarttaan ja kaavamääräyksiin.
Omakotitalon osto: kauppakirjan tekeminen
Kiinteistönvälittäjä huolehtii talokaupan kauppakirjan tekemisestä ja oikeudellisuudesta. Kauppakirja on allekirjoitettava kaupan osapuolten tai heitä edustavien asiamiesten toimesta julkisen kaupanvahvistajan läsnä ollessa. Kaupanvahvistaja toimii kiinteistökaupan todistajana, vahvistaa kaupan ja ilmoittaa sen viranomaisille. Kauppakirjasta on syytä tehdä mahdollisimman kattava kaikkine saatavilla olevine tietoineen, jotta vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä ja riitatilanteilta. Välittäjä valvoo kauppatilanteessa kummankin osapuolen etuja ja takaa kaupan lainmukaisuuden.