Kun olet myymässä
Paljonko saan tästä asunnosta? Koska asunto kannattaa laittaa myyntiin ja kuinka? Millä asuinalueella haluan asua jatkossa? Millaisessa asunnossa?
Vaihdatpa asuntoa isompaan, pienempään tai myyt vain parhaaseen markkinahintaan, hyvin hoidettu asunnonvaihto alkaa oman asunnon hinnan arvioimisesta. Tarvitaan sopiva myyntistrategia ja luotettava myyjä.
Tunnemme markkinat ja hintatason
Vivan ammattitaitoiset kiinteistövälittäjät tuntevat asuntomarkkinat ja hintatason. Meille asunnon ostaminen ja myyminen on helppoa.
Teemme huolellisen pohjatyön, näytämme lyhyessä ajassa omistamasi asunnon mahdollisimman monelle potentiaaliselle ostajalle, keskitymme täysillä myymään asuntoasi, vastaamme myynnistä aiheutuvista kuluista ja pidämme sinut kartalla myynnin edistymisestä. Sinä säästät aikaa ja rahaa.
Myös uuden asunnon ostaminen sujuu kanssamme nopeasti ja luotettavasti.
Suunnittelu tekee asunnonvaihdosta sujuvaa
Onnistunut asuntokauppa alkaa siitä, että pyydät alueesi ammattimyyjän arvioimaan asuntosi. Realistisen hinta-arvion lisäksi saat tietää arvioidun myyntiajan ja sen, kuinka paljon etsimäsi kaltaisia asuntoja on juuri nyt markkinoilla. Autamme sinua koko myyntiprosessin ajan.
Asunnonvaihto kannattaa toteuttaa hallitusti. Kun uusi koti vapautuu ennen vanhaa kotiasi, muuttaminen on sujuvaa. Voit esimerkiksi tehdä suunnittelemasi remontin ilman, että muuttaisit remontin keskelle tai välissä vuokralle. Kutsu siis meidät kartoittamaan tilanteesi hyvissä ajoin, jo suunnitteluvaiheessa. Ihannetapauksessa olemme tutustuneet asuntoosi, ennen kuin olet tehnyt muuttopäätöksen.
Ajankohta vaikuttaa asunnon hintaan.
- Onko parempi myydä alku- vai loppukeväästä, kun asunnossa on piha?
- Pitäisikö asunto myydä, kun piha on kauneimmillaan?
- Ajattelevatko kaikki muutkin niin, jolloin tarjonnan ja kysynnän suhde kääntyy epäedulliseksi?
- Onko kesä hiljaisen asuntokaupan aikaa? Vai kannattaako oma asunto laittaa myyntiin silloin, kun valinnanvaraa on markkinoilla vähän?
- Miten paljon juuri tällaisia asuntoja kysytään juuri nyt?
Jätä yhteystietosi, niin saat alueesi asiantuntevalta myyjältä arvion asunnostasi veloituksetta. Tehtävämme on vastata kysymyksiisi ja myydä asuntosi suunnitelmallisesti, nopeasti ja parhaaseen hintaan.
Kahden vuoden sääntö vaikuttaa veroihin
Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän omaisuuden myynnistä tai vaihtamisesta syntyvä voitto eli luovutusvoitto on veronalaista pääomatuloa.
Pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 % ja siitä ylöspäin 34%.
Luovutusvoittoa tai tappiota voi syntyä kiinteistön ja irtaimen omaisuuden luovutuksesta. Irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi asunto- ja muiden osakeyhtiöiden osakkeet ja irtaimet esineet.
Oman asunnon myynnistä tai vaihtamisesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos olet omistanut vähintään kahden vuoden ajan luovutettavan huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet tai rakennuksen, ja olet käyttänyt huoneistoa tai rakennusta omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheen vakituisena asuntona.
Omistusaika lasketaan yleensä ostosopimuksen tekemisestä luovutussopimuksen tekemiseen. Ratkaisevaa on lopullisen kauppakirjan allekirjoitusajankohta. Jos asunto on saatu perintönä, omistusaika lasketaan perittävän kuolemasta.
Jos asunto on saatu osituksessa, verovapauden edellyttämä omistusaika lasketaan ositusta edeltäneestä omistajanvaihdoksesta. Asumisaika lasketaan siitä, kun asunnon osituksessa saanut henkilö on näin laskettavana omistusaikana alkanut käyttää luovutettavaa asuntoa omana vakituisena asuntonaan.
Myös luovutetun rakennuksen rakennuspaikasta saatu voitto on verovapaata. Kaavoitetulla alueella tämä koskee kaavan mukaista tonttia tai rakennuspaikkaa ja muualla rakennuspaikkaa 10 000 m2 asti.
Jos huoneistosta tai rakennuksesta alle puolet on ollut omana tai perheen vakituisena asuntona, luovutusvoitosta on verovapaata vain tätä käyttöä vastaava osa.
Luovutushinnasta vähennetään verotuksessa poistamatta oleva omaisuuden todellinen hankintameno ja voiton hankkimisesta johtuneet menot, esimerkiksi omaisuuden myyntikulut. Näihin kuluihin kuuluu muun muassa kiinteistönvälittäjän palkkio.
Usein epäselvyyttä aiheuttaa ajankohta, jolloin myynnin saa aloittaa ja kaupat lyödä lukkoon, kun pyrkii välttämään luovutusvoiton veron. Useimmiten tämä aiheuttaa sen, että myynnin aloittaminen venyy tarpeettoman kauan. Me Vivassa autamme sinua välttämään virhearvioinnit.
Tarjouksen tekeminen
Tarjoukset keskustellaan aina kasvotusten asuntomyyjän ja ostajan kesken ja ne tehdään aina kirjallisesti tarjouslomakkeillemme. Tärkeimmät tarjouksessa sovittavat asiat ovat kauppahinta, maksuaikataulu sekä vapautumispäivä.
Kaikista näistä tulee olla yksimielisyys kauppojen syntymiseksi. Tarjous on yksipuolisesti ostajaa sitova, kunnes omistaja on hylännyt tai hyväksynyt sen. Kun ostaja on maksanut tarjouksessa sovitun käsirahan, ei muita tarjouksia enää oteta vastaan.
Jos olet tekemässä tarjousta jätä yhteystietosi tästä, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
Autamme maksuehdoissa ja vakuusasioissa
Jos kaupantekotilaisuudessa ei makseta koko kauppahintaa, tulee vakuudet järjestää sen mukaan, siirtyykö omistusoikeus ostajalle kaupantekotilaisuudessa vai ei. Silloin, kun omistusoikeus siirtyy ostajalle kauppaa tehtäessä, tulee omistajan saada vakuus maksamattomalle kauppahinnalle. Vastaavasti, jos omistusoikeus ei siirry, tulee ostajan saada vakuus jo maksamalleen kauppahinnalle.
Vakuudet voivat olla asuntokaupassa jälkipantteja, mutta enenevässä määrin myös pankkien säilytyssitoumuksia käytetään turvaamaan osapuolten edut. Vakuusasioissa sinua neuvovat asuntomyyjämme. Kysy meiltä lisää!
Myyjän vastuu
Käytetyn asunnon kaupassa myyjä vastaa mahdollisista piilevistä vioista kahden vuoden ajan. Kiinteistöjen kohdalla vastuu on tätä pidempi, viisi vuotta. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että koulutettu ammattilainen on arvioinut asunnon, taloyhtiön ja joissain tapauksissa jopa alueen kehitystä. Kuntotarkastuksen teettäminenkin on useassa tilanteessa suositeltavaa jo ennen myynnin aloittamista.
Erimielisyyksien välttämiseksi sekä myyjän että ostajan on tärkeää tuntea myytävä asunto, taloyhtiö tai kiinteistö. Ostajalle oleellinen tieto tulee tuoda esiin asuntoa esiteltäessä. Tarjousneuvotteluissa tulee huomioida sekä ostajan että myyjän edut. Onnistuneessa kaupassa vastuukysymykset eivät aiheuta huolta.